Image

Familietelt

Familietelt høres så koselig ut.  Et familietelt er teltet der en familie skal ut å kose seg med noe annet å gjøre og kanskje lage gode felles måltider sammen inne i sitt familietelt.  Man kan legge seg godt ned i soveposen og snakke sammen i et fint lite familietelt eller et stort råflott familietelt og sove utrolig godt til langt på dag dagen deretter.  Kanskje blir det en aktivitetshelg i Deres nye familietelt, eller bare avslapping eller litt av hvert.

Nå holder vi på å glemme teltet og bare tenke hva vi skal gjøre når vi bor i teltet.  For at vi skal kunne glemme selve teltet og den kosen som kan være der må selve teltet fungere godt med tanke på at det tåler vær og vind, at det puster godt, att vi ikke får noen lekkasjer, at man ikke trenger å være redd for å fyre der, att en gasslekasje fra et turkjøkken kan luftes ut automatisk fordi teltduken puster og har ventilasjonssystem.  Det er faktisk veldig mye som kan skje slik at man må tilpasse seg teltet og da vil det gå ut over hva man egentlig ønsker å gjøre mens man bor i teltet.

Jeg har jobbet på heltid med telt siden 2005 og har gjort mange egne erfaringer, samt at vi hele tiden hører hva våre kunder forteller. Vi samler hele tiden inn informasjon om hva våre kunder erfarer ved bruk av våre og andres telt.  I dag fikk vi en ny kunde som i 25 år har holdt seg til to andre varemerker, men som har hørt mye positivt om Tentipi, og ville prøve en zirkon 7 lett. Dette er et telt for 1- 7 personer, men om man skal gå og bære langt som denne kunden er det nok et telt for 1-4 personer.  Oppakningen skal man gjerne ha med inn i teltet og om man skal gå langt er gjerne oppakningen stor. 

Nesten hver dag snakker jeg med kunder om hvilke erfaringer de har, og det gjør at jeg overtar disse erfaringene og gir disse videre til de som utvikler nye produkter og forbedrer tidligere modeller.  I Tentipi`s stab jobber mange med utvikling av våre produkter.  Jeg tror Tentipi er en av produsentene av telt som bruker mest energi på utvikling av nye løsninger, og nye teltstoffer, selv om de trolig har de beste dukene på markedet i dag.  Tentipi ønsker å tilby de beste produktene i fremtiden.

Familietelt er et av markedene som Tentipi mener er viktig, da det ofte er her barna lærer seg hva som er viktig med et telt. Små barn og ungdom oppfatter og lærer raskt hva som er bra og hva som ikke er bra, når de selv får være med å oppleve og erfare.  I Tentipi`s utvalg av familietelt må vi regne med alle telt (lavvoer) i Adventure serien på fra 2-manns til 15-manns. Olivin 2, Onyx, Zirkon og Safir, 5-manns til 15 manns.

Image

Hva føler du er viktig når det gjelder familietelt?

Først ser vi på hva du trenger plass.  Skal du ha med mye pakning ? skal du ha med noen med rullator eller rullestol ? skal man kunne stå oppreist i teltet ? mange mener det er godt å kunne stå oppreist innimellom, og da må man opp i minst 7-manns lavvo.  Vi regner også slik at om man har med normalt med pakning, altså en ryggsekk per person, så kan man trekke fra 0,5 personer per ryggsekk, som man skal ha plass for.  Skal du ha vedovn i lavvoen må du trekke fra 1 person. Er man på tur med bil og bare kan ha pakningen i bilen, trenger man eventuelt bare åtrekke fra plass til ovn.  Skal du ha en lettlavvo ville jeg nok anbefale innertelt for å unngå kondens, og da går du ned ca 30 cm på diameteren på lavvoen og du må trekke fra 1-2 personer.  For halvt innertelt er det vel vanlig at man sover i innerteltet og da må du se på hvordan man kan ligge i innerteltet ut i fra diameteren på dette. Halvt innertelt er for øvrig veldig smart om man er få personer som skal sove. Da får man et mindre rom å varme opp, og man har større plass til øvrig utstyr og for eksempel hunden. Man kan også ved plassmangel montere på en absid (fortelt) på de mondeller dette er laget til.  Også her kan pakning, sko og hunden ha plass om man ønsker det.  Et tarp kan også settes opp om man ønsker den som et regntak eller et solseil foran lavvoen.  Det er en liten lomme over døra på lavvoen som kan åpnes slik at tarpet og absiden kan festes enkelt på lavvoveggen slik at regn ikke renner inn i lavvoen ved bruk av dette utstyret. 

Gulv er smart å ha i et familietelt.  Gulv er inkludert i alle innertelt.  Gulv Pro eller Comfort kan brukes i alle størrelser og modeller.  Det finnes også halve gulv og halvegulv med fleecetrekk som er myke og gode å være på.  Lavvogulvedt er laget slik at man tar stormduken på lavvoen og monterer fast til bakken innover i lavvoen, og så legger man og monterer fast gulvet oppe på stormduken slik at innsekter og vind ikke kommer inn i lavvoen.  Da unngår man et bløtt gulv, innsekter og annet som er på bakken. Det samme gjelder jo da for innertelt, da alle innertelt har inkludert gulv.  I en lavvomodell i Bomull/polyester (bp / cp) har man mindre bruk for innertelt da duken i seg selv puster og man unngår kondens.  Dersom man bruker et gulv unngår man allikevel innsekter og bløtt underlag.

Image
Image
Image
Image

Hva slags fyringsmuligheter er tilgjengelig i familietelt?

Vedovner, parafinovner, multifuelovner, rødspritbrennere og bål, samt gasvarmere og pelletsbrennere.  Det finnes sikkert andre alternativer også, men som trolig er lite brukt i Norge. Her må man søke informasjon hos forhandler om hva som anbefales i hvert enkelt telt.  Det er viktig slik at man ikke kjøper en varmekilde som ikke fungerer eller fungerer dårlig i nettopp ditt familietelt.

For Tentipi`s familietelt Olivin 2 anbefales lukkede brennere med drivstoff uten avgasser, som for eksempel gas eller rødsprit. Vær veldig forsiktig med åpen ild i lettversjonen.

For Tentipi`s 5-manns lavvoer anbefales Tentipi Eldfell og vedfying.  Det er ekstremt viktig at om man bruker andre ovner med pipe, så må det være en veldig god isolasjon mellom piperør og lavvoduk der pipen går ut i gjennom lavvoduken i taket.  Tentipi Eldfell har et meget godt isolerrør utenpå piperøret som er regulerbart.  Dette hindrer at det varme piperøret kommer i kontakt med lavvoduken.  Dette er ekstremt viktig i en så lav lavvo, der det er kort vei fra ovnen og til det punktet der piperøret går gjennom taket på lavvoen. 

For Tentipi 7, 9 og 15 anbefaler vi ovner med høy kapasitet og lang brenntid.  Dette er da Tentipi`s egen Eldfell pro, samt Volcano (forsvarets multifuel ovn, med Tentipi`s isolerrør i gjennomføringen i taket.  Begge disse ovnene varmer sterkt og lenge og har mulighet for matlaging på ovnen.  Eldfell brenner lenge og opptil over 6 timer på et vedinnlegg av hard ved.  For oppfyring anbefaler vi for miljøets skyld og for varmen i familieteltet at man tenner veden øverst i ovnen.  Da unngår man mye sur røyk, og veden brenner saktere, og man får en jevnere temperatur gjennom brenntiden, som også øker.  Eldfell har en flat på ca 15 x 40 cm oppe påovnen som egner seg veldig godt for tilberedning av mat i kjeller, gryter eller panner.       

Image

Volcano

Volcano multifuel er en Norskprodusert ovn, som opprinnelig ble laget for det Norske forsvaret til bruk i telt.  Denne brukes nå av flere lands forsvar, samt av Nato, i telt.   Tentipi Norge distribuerer denne ovnen til markeder som ikke har med forsvaret å gjøre.  Ovnen er meget populær da den er regulerbar i hvor mye varme den gir, samt at man har drivstoffet oppbevart utenfor teltet.  En slange fra en drivstoffkanne på utsiden fører biodiesel, diesel eller parafin inn til brennkammeret.  Brennkammeret gir en fin lyd ved forbrenning og brenner opp det aller meste av avgasser i ovnen.  Det er bra både for miljøet og den som vil ha varme i teltet.  Hele 14 kw/h kan ovnen gi på innstilling 5.  Du kan regulere ovnen helt ned til nivå 1 og 6 kw/h.  6 kw/h er mye, og derfor mener vi at ovnen først kan brukes fra størrelse 7 og oppover.  Ved bruk av andre ovner enn disse vil man ha en stor ulempe med brenntid.  En standard telt eller lavvoovn har gjerne brenntid på 30 – 120 minutter, noe som tilsier at man må opp og fyre mange ganger gjennom natten og kulda biter.

Gassbrennere kondenserer

I familietelt vil jeg generelt ikke anbefale å fyre med gass, da dette gir en råere luft i teltet fordi den kondenserer da det er vann i gass som blir til damp.

Åpent bål kan vi anbefale i Tentipi 7-15 bp/cp modellene.  Vær allikevel alltid forsiktig med åpen ild.  Vi anbefaler sterk bruk av ved som er god og tørr og som ikke spruter glør.  Bjørk er god ved i våre lavvoer om den er tørr og den bør være fint kløvet (delt).  Legg på litt ved om gangen, da det skaper minst røyk.  Åpne topphatten fullt på motsatt side av der vinden kommer fra.

Innlufting er viktig for god komfort i familietelt, og spesielt ved oppvarming.  Åpen varme i ovn eller bål trenger mye oksygen, og da er innlufting viktig.  Innlufting er i Onyx ved bruk av myggdør eller dør.  I Zirkon er det i tillegg et stort innluftspunkt nede ved gulvet som også har myggnett.  I safir er det hele 3 slike innluftspunkter med myggnett.  I Familietelt uten innluftspunkter må man ha døren åpen om man skal lage mat på åpen ild. Oksygen er viktig for både varmen og oss mennesker og dyr.

Myggnett skaper bedre comfort

I Tentipi`s familietelt har alle modeller myggdør.  Dette er et stort felt ved siden av døra, der man kan åpne slik at bare myggnett ses.  I Zirkon er det i tillegg myggnett i innluftspunkt, samt i begge topphatter med innvendig regulering.  Safir har det samme som Zirkon men hele 3 innluftspunkter med myggnett.

Innvendig regulering av topphatt

Dette gir en ekstrem komfort i forhold til et telt uten innvendig regulering.  Om du har reguleringen utvendig må du ut av lavvoen for å regulere topphatten om vindretningen endres, det begynner å regne, eller myggen kommer.  Ved onyx har vi bare en topphatt, men denne reguleres innenfra og fungerer også for uttak av piperør.  For Zirkon og Safir har man 2 topphatter, som reguleres fra innsiden.  Den øverste lille topphatten med myggnett er ment for lett utlufting  og den store for skikkelig utlufting eller for å slippe ut røyken ved bruk av bål.  Også ved sterk solvarme, kan denne være god å ha åpen.  I den store topphatten er det også uttak for piperør.  Mekanismen fungerer slik at du trekker i en snor, så åpnes en side av topphatten, trekker du i flere snører åpnes flere siden av topphatten.  Snørene låses om hatten skal stå åpen.  Når du løser låsingen, trekkes topphatten ned av Tentipi`s tent-in-vent løsning.

Oppbevaring av små viktige ting i Familietelt

I Tentipi`s telt medfølger innerlomme som du henger der det passer deg, klokke, nøkkler, telefon etc kan oppbevares i denne lommen.  Kjøp gjerne til flere lommer ved behov.

Tørkestativ

Veldig mange har nok erfart at man skulle hatt et tørkestativ, når man kommer inn med våte klær.   Tentipis løsning er her noen bånd som sammen blir et stativ som henger rundt inne i hele lavvoen.  Her kan man tre inn en, to eller tre tørkeringer som man kan henge klær eller annet på. Enkelt og meget praktisk.

Image

Monteringsanvisning og montering

Monteringsanvisning og montering er viktig for å slippe ekstra arbeid og irritasjon. Tentipi har laget en minnepinne med videoer av hvordan på monterer lavvoen på en enkel måte.  Også for montering av innertelt, gulv, ovn og tørkestativ finnes vedlagte videoer.  I tillegg medfølger en måleskive og målesnor for å forenkle monteringen.  Dette er praktisk da man slipper å justrere spikerfestene om man bruker disse medfølgende redskaper riktig.  Om man er alene eller flere kan det være vanskelig å sette opp en lavvo om det blåser sterkt, men med dette systemet blir heller ikke det noe problem, selv ikke om man er alene.  Se gjerne videoer også på Youtube om du ikke allerede kjenner systemet.

Alle disse ekstra løsningene er med på å gjøre opplevelsen mer komfortabel, men en annen og meget viktig faktor er kvalitet og løsningen på teltduken.  Dette gjelder både komfort, vindstyrke, regn, is og snø, soltålighet og holdbarhet.  Tentipi har trolig de beste teltdukene som produseres i dag, og har hatt det de siste over 30 år. 

Komfort på grunn av teltduken kan vi snakke om vedrørende vår cp/bp duk som puster.  Dette gjør for eksempel at man unngår nesten all kondens og slipper at vann renner på innsiden av teltduken.  God innlufting hjelper mye mot kondens, men ved helt vindstille vær og med høy luftfuktighet, vil man oppleve kandens om man har en duk som ikke puster.

Vindstyrken kan blåse i filler teltet om duken ikke er sterk nok.  Da blir det fort slutt på teltturen.  Tentipi`s familietelt har sterke teltduker.  Rivestyrken er også viktig slik at om teltet har en liten rift, så skal det ikke rives videre ved sterk vind.

Regn er ofte det vi ikke vil ha på telttur, og i alle fall ønsker vi ikke at det skal regne inn i familietelt.  Tentipi`s lettlavvoer er tette mot regn og Tentipi`s cp/bp duker som er pustenede er nesten helt tette mot for regn.  Strukturen og impregneringen av dukene er så god av vannet preller av.  Ved meget sterkt regn kan man så vidt kjenne at noe som kjennes som vanndamp kommer inn.  Det mest komfortable teltet å være i under regn er allikevel vår cp/bp duk.   Ved snø og is er også cp/bp den beste duken.

I forhold til solyset og dets ødeleggende stråler er de beste Tentipidukene meget sterke.  Pro er betagnelse på våre beste duker, og disse tåler mest sollys.  Tentipi Safir er vår desidert beste duk på Adventure lavvoene. At duken tåler mye sollys er viktig i seg selv, men er også ekstremt viktig for levetiden (holdbarheten) på teltet.  Å ha et familietelt som varer og varer er morsomt i selv selv, da dette samler mange gode minner. Vi vet om at det finnes lavvoer som er av de første Tentipi produserte under navnet Moskoselkåtan for over 30 år siden brukes den dag i dag.  Vi er stolte over å kunne fortelle at flere storbrukere av Tentipi lavvoer, nemlig samene fortsatt bruker lavvoer produsert i Moskosel i 1989 og i starten av nittitallet.

Vi hører også dessverre at mange opplever å kjøpe et familietelt som går i stykker på første tur.  Vi anbefaler alle å sjekke ut kvalitet etter at de vet hvor de skal på tur i 2020 og i mange år deretter.

  • Tentipi
  • Muurikka
  • Volcano Multifuel
  • Tunda Grill