Image

Tipitelt

Tipitelt er egentlig et ord som beskriver teltets form og byggemåte.  Et telt som ser ut som en tipi er vel det man mener med et tipitelt.  En tipi er egentlig et rundt telt med lange trestenger som krysser hverandre noe under toppen på stengene.  Det som skiller tipitelt fra en Samisk lavvo er tykkelsen og lengden på stengene, samt at på en tipi står stengene noe brattere enn på en lavvo.

En tipi har nok opprinnelse fra indianere, mens en lavvo har opprinnelse hos samene.  Fordelene med en tipi kontra en lavvo er kanskje at man kan få bedre trekk til bålet i en tipi, da den er brattere og røyken får en spissere trakt, som viser vei for røyken opp.  Videre kan nok snøen rase av en tipi noe lettere, da den er brattere. Fordelene med en lavvo er mer plass på gulvet i forhold til stanglengden. 

Det de fleste i dag forbinder med tipitelt er at stengene stikker gjennom i toppen av teltet, men mange tenker nok også på lavvo som et tipitelt. 

Image

Granit

Om vi først beskriver det Tentipi Norge tenker på som Tentipi`s tipitelt så er den den klassiske lavvoen som har navnet Granit.  På alle våre Granit lavvoer går stengene gjennom i toppen.  Granit lavvo finnes i størrelsene 500 cm,  610 cm  og 850 cm i diameter.  Disse selges fortrinnsvis i Norge. De produseres ikke lenger i store antall, da de fleste ønsker en lavvo som ser ut som Granit, men som har bedre funksjoner.  Tentipi Granit finnes fortsatt i hundretall i barnehager, skoler og i privat eie.  Man kan montere tipiteltet alene med litt teknikk, og den har lette stenger.  Duken er delt i to, slik at man nærmest ruller den på lavvostengene etter at de er på plass.  Lavvoduken er festet til en del av stengene, men ikke alle.  Dette gjør at den er lett å stramme opp, selv om bakken ikke er plan. Duken festes til slutt mot bakken med teltspiker, og topphatten som stenger en del av åpningen i taket mot regn etc er festet til to tynne trestenger, og vikles rundt åpningen i toppen av lavvoen.  Den kan da enkelt reguleres for å få bedre trekk til bålet, slik at røyken går lettere ut i toppen.

Image

Cirrus

Dagens tipitelt kan være både mindre modeller fra 2 manns, via 5 og 7 manns til 9 og 15 manns og også opp i modell Cirrus med størrelser 20 , 28 , 40 og 72 manns, der det set ut som at det kommer trestenger gjennom i toppen.  Cirrus er bygget med færre stenger enn klassike lavvoer, men har tverrstenger som gjør den mer stabil.  Stengene som ser ut som de kommer gjennom i toppen, gjør ikke det men er 80 cm lange stenger festet til en stålplate på toppen, bare for pynt.  Denne lavvoen er når topphatten er lukket, helt tett mot regn, snø og vind.  Dette tipiteltet tåler langt mere både vind og snø enn den klassiske lavvo, samt at to slike lavvoe kan bygges sammen til ett rom.  De har ågså et større felt som kan åpnes om man vil slippe solen inn.

Mindre modeller

For de mindre modeller tipitelt er det både lettvarianter og våre meget populære modeller i bomull/polyester fra 2 til 15 personer som gjelder.  Tentipi har utviklet 4 modeller tipitelt i både lett og bp.  Olivin 2 er en lavvo med mer ekstrem bruk.  Onyx er vår enklestemodell med størrelser i 5 – 7 – 9 i bp og 5 – 7 – 9 og 15 i lettvariant.  Zirkon med størrelsene 5- 7 – og 9 i lett og 5- 7 – 9 og 15 i BP.  Toppmodellen Safir har størrelsene 5- 7 -9 og 15 i BP, og 5 – 7 og 9 i lett.  I tillegg finnes det i Zirkon og Safir en15 manns Flex modell i bp, hvor veggene kan lettes opp rundt hele lavvoen.

Image

Onyx

Onyx er ment for de som kanskje ikke skal på de mest ekstreme steder, og ikke under det mest ekstreme været. Dette tipiteltet har enklere løsninger og ikke så mange detaljer som de andre modellene. Onyx har en topphatt med innvendig regulering for lufting og gjennomføring av pipe ved bruk av ovn. Onyx har myggdør, som kan åpnes for innluft.  Lavvoen har samme lavvoduk på hele lavvoen. Det medfølger stormliner.  Plugger og Tentipi`s gode monteringssystem medfølger. Oppheng for gulv, innertelt og tørkestativ er med.

Image

Zirkon

Zirkon tipitelt har et høyt utstyrsnivå med to topphatter med myggnett i begge som kan reguleres fra innsiden.  Det finnes 1 eget innluftspunkt med tak og myggnett nede ved gulvet.  Myggdør finnes også på denne. Den store topphatten har egen åpning for utføring av ovnspipe. Lavvoduken har forsterkningskant nede og stormliner er inkludert.  Et godt utvalg i plugger er inkludert og Tentipi pro midtstang.  Tentipis gode monteringssystem medfølger. Lavvoduken er godt impregnert.  Oppheng for innertelt, gulv og tørkestativ er med.

Image

Tentipi Safir

Tentipi Safir er vår toppmodell av tipitelt med en liten topphatt for lufting med myggnett, samt en stor topphatt også med myggnett, samt eget uttak for ovnspipe.  Hele tre store innluftspunkter nede ved gulvet med utvendig tak er inkludert. Myggdør er selvfølgelig også med.  Safir`s meget forsterkede lavvoduk er ekstremt impregnert og tåler også ekstrem vind, om man fester lavvoen godt. Forsterkingskant nede mot bakken er en selvfølge på denne.  Fylt opp med stormliner kan orkanene komme..  her en inkludert bæde lettplugger og stålplugger, og midtstangen i pro modell. Medfølger innerlomme og ellers bøteduk og Tentipi`s supre monteringssystem, samt informasjon om vedlikehold etc. Oppheng for helt eller halvt gulv og innertelt, samt tøkestativ er på plass.

Tipitelt er langt mer komfortabelt å bo i enn et vanlig telt, da men har god ståhøyde, og tåler vinden langt bedre enn en vanlig teltform.  Regnet renner lett av og du kan kose deg med bål i tipitelt.

Vi gir deg gjerne mere informasjon om det er noe mer du lurer på om våre små eller store fantastiske tipitelt.

  • Tentipi
  • Muurikka
  • Volcano Multifuel
  • Tunda Grill