Muurikka

Muurikka

Muurikka er et Finsk varemerke som startet med en stålpanne produsert for et marked i Finland for over 100 år siden.  Denne pannen og flere størrelser har nå blitt serieprodusert i Finland i snart 50 år.  Tentipi Norge as har importert disse pannene og flere tilhørende produkter til Norge siden 2005.

Stekeheller i solid stål, gassbrennere i høy kvalitet, griller, sommerkjøkken, røykovner, og et vell av tilbehør for den kvalitetsbevisste som ønsker å lage god mat utendørs på en rask måte og med god kvalitet.

Kvalitet

Muurikka har etter hvert blitt godt gjent som en kvalitetsvare i enkelte områder i Norge der gassgrillen er byttet ut til fordel for Muurikka sine stekeheller og gassbrennere.  I dag finnes selve symbolet på Muurikka, altså stekepannen, i mange størrelser.  I dag har vi lagerført pannene i disse størrelser : 32 cm, 38 cm, 48 cm, 58 cm, 78 cm, 100 cm og 120 cm.  Alle disse er varmpressede panner med en svak bue.  Det tar 38 timer å presse en slik panne slik at den får og beholder sin særegne buede form og enorme styrke.  I disse 15 årene vi har importert og  distribuert Muurikka til og i Norge har vi hatt enormt mange sterke kvalitetsopplevelser med pannene.  Vi kan derfor si at vi gir 100 års garanti på pannene.  Vi sier også at om noen klarer å ødelegge disse pannene, ja så får de en ny panne av oss.  Muuurikka står altså for god, sterk Finsk kvalitet og er tilkjent det Finske merket med nøkkel, som forteller om Finsk produksjon og design.  Selve pannen produseres for Muurikka av en liten familiebedrift nær grensen til Russland.  Muurikka, som i dag eies av Pisla group oy, har produksjon i Viitasari og Mikkeli, i tillegg til at de har leieproduksjon i mange land. 

Muurikka er i dag kjent for mange gode produkter og er store i eget land, samt Sverige.  Det selges godt med forskjellige røykovner og røykbaljer og bokser, bålpanner samt utallige versjoner av stativer og bord for både elektriske og gasvarmere for Muurikka pannene.  Kaffekjeler og gryter, og mye annet tilbehør som tåler å brukes på gass, bål og elektriske griller. 

Serveringsforslag

Muurikka stekepanner mener vi, kombinert med en del tilbehør er det beste å lage mat på utendørs. Om man bruker Muurikka lokk tilpasset hver enkelt panne i størrelse øker mulighetene sterkt i antall retter man kan lage på Muurikka.  Når vi er ute og demonstrerer Muurikka, bruker vi gassbrenner, Muurikka panne, Muurikka lokk, Muurikka stekespade, Muurikka røykbalje og Muurikka grill/røykkorg.  Vi lager tre retter, slik at de som er med under demonstrasjonen skal få se at vi kan lage raske måltider på en enkel måte med enkel rengjøring på gode kvalitetselementer fra Muurikka.  Vi produserer disse tre rettene på under 15 minutters bruk av Muurikka.  Det er forskjellige kombinasjoner av retter vi lager, og det er avhengig av hva kokken selv vil lage.  En kombinasjon kan være : 

Forrett

varmrøkt laks eller ørret, som er delt i ca 2 ca tykke filetskiver. Disse saltes og krydres med tørket løk, tørkes hvitløk og persille før de legges i en forvarmet Muurikka røykbalje, over en gassbrenner.  Fisken legges inn når det begynner å ryke av røykflisa (sponen) som er av or.  Fisken er da kjøleskapskald, og etter ca 4 minutter er den ferdig røyket.  Den har da en nøttebrun farge med undertonen av oransje fisk.  Vi serverer den med rømme og flatbrød på norsk vis.

Hovedrett

Håndmat med kyllingwok i tortillalefse, ( 2 per person ).  Her skjøres kyllingfilet i biter på ca 1 x 3-4 cm og det sammen med et større utvalg grønnsaker.  Vi setter på Muurikka pannen over gasbrenneren. (ofte en 58 cm panne med brenner med 2 gassringer) Brenneren settes på høy effekt før vi legger kyllingen i pannen, og starter med å vende den i matolje.  Vi vender bitene i ca 30 sekunder før vi setter ned varmen litt og setter på Muurikka lokk.  30 sekunder senere tar vi av lokket og vender, og så på igjen med lokket, gjentar så dette 30 sekunder senere.  Så slår vi av den ytterste gassringen og trekker kyllingen ut på siden av pannen for å hvile.  Heller så grønnsakene i pannen, samt bra med matolje. (solsikke eller raps)  vender dette rundt i oljen og setter på lokket.  1 minutt senere vender vi igjen og på igjen med lokket i 30 sekunder.  Så tar vi av lokket og vender kylling og grønnsaker sammen, tilsetter hvitløk, pepper og persille, og lar det hvile under lokk 30 sekunder.  Skruer varmen helt ned og fyller over blandingen i tortillas.  Dette får en veldig god smak og så tilsettes gjerne litt tzatsiki også. 

Vi skraper så pannen med Muurikka stekespade 46 cm som føyer seg godt ned i kuvingen i pannen, og tørker vekk rester med tørkepapir.  Tilsetter litt ny matolje og tørker denne vekk, og Muurikka pannen er klar for bruk igjen.

Mens Muurikka pannen ennå er lunken starter vi med desserten, som skal serveres varm eller lun.

Dessert

Varm sjokoladekake med karamellisert banan og karamelliserte blåbær, bringebær og klementinbåter, med en liten smak av vaniljesaus.   Vi legger biter av sjokoladekaken på kanten av  Muurikka pannen, før vi legger bananer med skall delt i 4 ( først delt på langs og så på tvert) ned i midten av Muurikka pannen.  Den innerste brenneren er på halv effekt og vi har i ca 1 spiseskje matolje.  Bananene blir lune og skallet blir brunt.  Etter noen sekunder trekker vi bananene ut til sjokoladekake bitene, og heller et par spiseskjeer vann i Muurikka pannen. Når dette straks koker heller vi på noen spiseskjeer sukker, samt 1 spiseskje honning, og lar dette bli til karamell.  Straks dette begynner å bli lysebrunt, heller vi i bær og klementinbåter og rører rundt.  Slår av varmen og starter å anrette.  Karamellisert frukt og bær med varm bann og lun sjokoladekake med litt vaniljeis eller saus er vakkert og deilig, og laget på 3 minutter

Vedlikehold

Straks Muurikka pannen er tom for mat varmes den raskt opp og vi heller i litt matolje og skraper pannen ren med Muurikka stekespade 46 cm.  Vi tørker med tørkepapir, tilsetter litt ny olje og tørker vekk.

Muurikka Pannen er da ren og klar for bruk igjen. Ha gjerne over et Muurikka overdrag slik at pannen holder seg ren før du starter med neste Muurikka måltid.

Jeg innrømmer gjerne at jeg lager frokost, lunsj, middag, mellommåltider, kvelds og nattmat på Muurikka.  Søndagsfrokosten med egg og bacon lages utendørs på Muurikka hele året.  Varmrøyking er så enkelt på dette utstyret.  Hele året røyker vi rød fisk, hvit fisk, kyllingfilet, svinefilet og annet i løpet av minutter.  Vi griller på EL-grillen på 2200 watt, eller på kullgrill.  Det vi i alle fall ikke gjør er å grille på åpen gassflamme.  Da blir maten langt tørrere, synes vi.  De fleste gassgriller har også alt for liten varme til at man kan få et godt grillresultat.  Den minste gassbrenneren fra Muurikka er på ca 6,5 kw/h, og det er veldig mange gassgriller som er på fra 2,5 til 6 kw/h.  Den mest solgte gassbrenneren fra Muurikka er på over 10 kw/h og brukes på Sett 58 og Muurikka sommerkjøkken 58.  På Muurikka 78 settet har vi en brenner på ca 15 kw/h og på 100 og 120 Muurikka pannene er brenneren på 21 kw/h.  Da snakker vi effekt. 

Røyking

Røyking mener mange at skal skje på svak varme, men dette mener vi at kommer an på når matn skal spises.  Om du varmrøyker, kan du gjerne røyke på høy varme om det som skal røykes ikke er veldig tykt.  Det varierer selvsagt også hva som skal røykes. For eksempel er kyllingfilet helt supert å røyke på høy varme, og også fet fisk. Indrefilet av svin blir også langt mer saftig ved høy temperatur og kort tid enn ved lav temperatur og lang tid.  Dette gjelder om man skal spise middagen mens maten er varm eller om man skal kjøle maten ned eller fryse den. I så fall er det bedre å tilberede på lav varme og lengre tid.  Litt om tider på noen retter:

Her bruker jeg Muurikka gassbrenner D-400 som er tilpasset Muurikka 58 pannen og som passer bra for Muurikka røykbalje 42 cm.  Effekten på Muurikka gasbrenner D-400 er ca 10,5 kw/h.

Kylling

Kyllingfilet ca 200-220 gram, kjøleskapskald.  Saltes lett og krydres 30 minutter før røyking. Jeg krydrer gjerne med litt hvitløk, tørket løk og persille.

Jeg fyller i Muurikka røykspon av Or, på dryppfatet i Muurikka røykbaljen.  Mengden er ca en håndfull røykspon, men her styrer mengden hvor mye røyksmak man vil ha. Muurikka grill/røykristen settes inn i Muurikka røykbalje, og lokket legges på.  Muurikka gassbrenneren tennes på både indre og ytre ring på full effekt. 

  • Etter 3-4 minutter begynner det å ryke fra Muurikka røyksponet, og da tar man av lokket og legger inn kyllingfiletene, som ligger i Muurikka røyk og grillkurven. Legg straks på lokket.
  • Etter ca 6 minutter skrus den ytterste ringen på Muurikka gassbrenneren ned til ca halv varme.
  • Etter ca 10 minutter skrus den ytterste ringen på Muurikka gassbrenneren helt av.
  • Etter 12 minutter skrur man den innerste ringen på Muurikka gassbrenner ned til ca halv styrke.
  • Etter ca 12.30 til 13 minutter er kyllingfiletene ferdig varmrøyket, men skal ligge og hvile i Muurikka røykbaljen til det er gått ca 15 minutter.  Skjær nå straks kyllingfiletene i ca 1 cm tykke skiver og server med en fløtesaus, kanskje fløtegratinerte poteter og stekte rotgrønnsaker, så tror jeg kokken får bra med oppmerksomhet.

Flere retter som kan røykes på ca 4-4,5 minutter :  Alle retter settes inn når det begynner å røyke godt av røyksponen.

Reker, kjøleskapskalde.
Fyll Muurikka røyk/grill kurven og sett på full effekt. 

Laks/ørretfilet i skivet på 1,5 cm.
Fyll Muurikka røyk/grill kurven og sett på full effekt.

Blandede grønnsaker kuttet i 1 cm skiver.
Fyll  Muurikka røyk/grill kurven og sett på full effekt.

På høy varme men i bare 2 minutter :

  • Hel muggost Brie/Camembert på ca 8 – 12 cm i diameter.
  • Gode tykke store brødskiver, som ferdig røyket fylles med laks, eggerøre, oster eller hva du selv synes er best.
  • Ferdig kokte poteter med skall.
  • Ferdig kokte grønnsaker.

Ved langtidsrøyking på Muurikka røykbalje av for eksempel vilt, og tykkere biter kjøtt, må muurikka røykspon først vannes, slik at den er god og bløt, og den må legges i bunn av røykbaljen.  Ved tider over 25 minutter, må man kanskje også fylle i litt vann i bunn av Muurikka røykbalje, da røyksponen ellers kan blir brent, og da får man også brent smak på maten.

På Muurikka gassbrenner kan du ikke bare steke eller røyke, men koke, brase, varme, grille, bruk den som krabbekoker, med langt større effekt enn det som kalles krabbekoker, ja det er bare fantasien som kan stoppe deg, og vi lover at renholdet er enkelt.  Alt utstyr i rustfritt stål kan behandles med Muurikka rengjøringssten, og blir som nytt på 2 minutter. 

Muurikka har kommet for å gjøre livet enklere for oss alle.  Muurikka vil bli spredd utover Norge i kommende år, og du vil elske å bruke Muurikka utstyret til enkel matlaging på hjemme, i bobilen eller campingvogna, hytta eller hos naboen.  I båten er det også mange som elsker sin Muurikka røykfrie kullgrill.  

Spør etter Muurikka i din butikk.

  • Tentipi
  • Muurikka
  • Volcano Multifuel
  • Tunda Grill